Troska o środowisko oraz o zrównoważony rozwój może wyrażać się w małych, codziennych gestach. Ekologiczny dom generuje mniejsze rachunki, pozwala na oszczędności, również na rzeczach prozaicznych.

Posiadacze ogrodów i pasjonaci ogrodnictwa wiedzą, jak duże znaczenie dla roślin mają naturalne nawozy. Dobra wiadomość jest taka, że cenny nawóz, inaczej zwany czarnym złotem ogrodnika, można zrobić samodzielnie. Poznaj zalety kompostu i dowiedz się, jak prawidłowo wykonać wartościowy kompost.

Jak powstaje kompost?

Kompost to must have każdego ogrodnika, któremu zależy na zdrowiu roślin oraz na oszczędnościach. Czarne złoto ogrodnika to doskonała odżywka dla roślin, ale też świetna ziemia ogrodowa dla gatunków wymagających żyznego, próchniczego i zasobnego w materię organiczną podłoża. Kompost powstaje z resztek roślinnych w wyniku aktywnego działania organizmów glebowych – wśród nich wyróżnia się mikroorganizmy (bakterie tlenowe), nicienie oraz wszystkim dobrze znane dżdżownice.

Z punktu widzenia biochemicznego kompostownie to kontrolowany rozkład materii organicznej, który zachodzi w odpowiedniej temperaturze, przy optymalnej wilgotności. W wyniku aktywności organizmów glebowych dochodzi do produkcji ciepła oraz dwutlenku węgla. Proces został wykorzystany przez ogrodników do wytwarzania znakomitego nawozu i podłoża dla roślin.

Czym charakteryzuje się dojrzały kompost?

Kompost dojrzewa w różnym tempie, na proces wpływa ilość organizmów rozkładających materię organiczną oraz czynniki środowiska, takie jak temperatura, wilgotność, a także, uwaga – wiek kompostownika. To, jak długo masz kompostownik w swoim ogrodzie, wpływa na procesy kompostowania.

W starszych, zasłużonych kompostownika rozkład resztek roślinnych następuje zdecydowanie szybciej. Dobrą wiadomością jest to, że możesz przyspieszyć proces kompostowania, stosując preparaty wspomagające. Dojrzały kompost jest sypki, ma intensywny, ciemny kolor, jest wilgotny i bogaty w składniki pokarmowe, głównie w azot, węgiel, potas oraz w fosfor.

Zalety posiadania swojego kompostu

Główną zaletą posiadania kompostownika w swoim ekologicznym ogrodzie jest otrzymanie cennego nawozu, który przez ogrodników nazywany jest czarnym złotem. Tę nazwę zawdzięcza intensywnej, czarnej barwie oraz unikalnym właściwościom. Kompost użyźnia podłoże, dostarcza roślinom składników pokarmowych i szybko się nagrzewa.

Kompost dodany do podłoża poprawia jego parametry – polepsza stosunek wodno-powietrzny, zmienia strukturę gleby, a podłoże wolniej wysycha, co korzystnie wpływa na życie glebowe. Regularne dokarmianie roślin kompostem sprawia, że w podłożu znajduje się więcej pożytecznych mikroorganizmów, przez co rośliny zyskują większą odporność na choroby wywoływane przez patogeny glebowe.

Ostatnią zaletą, która powinna skłonić Cię do założenia kompostownika w ogrodzie – są oszczędności. Mając swój kompost, ograniczasz wydatki związane z zakupem nawozów oraz podłoży do roślin, ograniczasz też ilość wyprodukowanych śmieci, co jest najlepszym wyrazem ekologicznego podejścia do życia.

Jak przygotować kompostownik?

Kompost robi się praktycznie bez Twojego udziału, jedyne co musisz zrobić, to dostarczać organizmom pożytecznym składników pokarmowych, czyli resztek roślinnych. Zadbaj też o sam kompostownik – najlepsze rezultaty otrzymasz, jeśli kompostownik będzie zlokalizowany w miejscu zacienionym, np. w zacisznym, osłoniętym miejscu w ogrodzie.

Możesz samodzielnie przygotować kompostownik – np. przy użyciu palet, desek lub gęstej siatki. W małym ogrodzie idealnie sprawdzą się gotowe kompostowniki wykonane z tworzywa lub z drewna. Taki kompostownik pozwala w łatwy sposób pobierać gotowy kompost z samego dołu. Raz na jakiś czas warto przemieszczać kompost, dotleni to pryzmę i przyspieszy kompostowanie.

ABC kompostowania – co wrzucać, a czego nie wrzucać do kompostownika

Początkujący ogrodnicy często zastanawiają się co wrzucać do kompostownika. Ważna jest też odpowiedź na pytanie – czego tam nie wrzucać. Kompost powinien składać się wyłączenie z resztek roślinnych, ale są pewne wyjątki, o których warto wiedzieć.

Co można wrzucać do kompostownika?

Do swojego kompostownika możesz śmiało wrzucać obierki po warzywach i owocach, o ile nie ma na nich śladów pleśni. Mogą trafiać tam również fusy z kawy lub liście herbaty. Własny kompostownik to idealny sposób na zagospodarowanie odpadków roślinnych po pielęgnacji ogrodu.

Możesz śmiało kompostować skoszoną trawę, drobne gałązki lub wygrabione liście. Kompostuje się również niezadrukowany papier oraz skorupki po jajkach, ponieważ są one świetnym źródłem wapnia.

Czego nie wrzucać do kompostownika?

Do kompostownika nie wolno wrzucać produktów odzwierzęcych (z wyjątkiem skorupek po jajkach), ponieważ stają się one niebezpieczne  dla środowiska. Unikaj również kompostowania resztek roślinnych z oznakami chorób – najczęściej choroby objawiają się występowaniem plam na liściach, puszystym nalotem lub gniciem owoców. Unikaj wyrzucania chwastów z nasionami lub z rozłogami (np. perzu, pędów winobluszczu).

Niektóre gatunki roślin działają niekorzystnie na kompost, ponieważ wydzielają substancje hamujące wzrost roślin. Do takich gatunków zalicza się orzech czarny lub orzech włoski, dlatego unikaj wrzucania ich do pryzmy z kompostem.