Gotowanie na nowoczesnej kuchence z płytą indukcyjną jest wygodne i szybkie. Ponadto jest to rozwiązanie bardzo estetyczne. Płyty indukcyjne są łatwe w obsłudze, energooszczędne i łatwo utrzymać je w czystości. Należy jednak pamiętać o tym, że nie wszystkie garnki nadają się do gotowania na płytach indukcyjnych. Zanim więc zdecydujemy się na zakup kompletu garnków, poszukajmy na nich informacji o tym, czy można je stosować na indukcji.

Wybór pięknych trwałych i funkcjonalnych garnków na kuchenki indukcyjne jest naprawdę bardzo szeroki. Mogą one mieć różne wielkości i kształty i być wykonane z różnych materiałów. Warto zapoznać się z właściwościami różnych garnków i wybrać te najlepiej dopasowane do naszych potrzeb. Przedstawiamy krótki przegląd garnków na płyty indukcyjne.

Jakie garnki można stosować na płytach indukcyjnych?

To prawda, że nie wszystkie garnki można stosować na płytach indukcyjnych. To, które będą się nadawać, nie jest uzależnione od tego, z jakiego materiału są one wykonane oraz od ich budowy. Pamiętajmy więc, aby zawsze przed zakupem garnka na naszą kuchenkę indukcyjną, poszukać na nim informacji czy jest to naczynie przystosowane do używania na indukcji. Do wyboru mamy:

Garnki szklane na płytę indukcyjną

Garnki ze szkła to prawdziwy hit. Uznawane są one za najzdrowszy rodzaj garnków. Ponadto gotowanie w nich to czysta przyjemność. Potrawy się nie przypalają i ą wyjątkowo pyszne. Bardzo atrakcyjny jest też ich wygląd. Wiele osób ceni sobie też to, że podczas gotowania widać, co dzieje się we wnętrzu garnka bez konieczności jego otwierania.

Pamiętajmy jednak, że garnki, które są całe wykonane ze szkła, nie nadają się na kuchenki indukcyjne. Poszukajmy więc modeli, których ścianki są szklane, natomiast dno garnka jest wielowarstwowe i wykonane z metalu. Świetnym wyborem będą na przykład szklane garnki do gotowania na parze, gdzie dolna część garnka jest stalowa, a górna szklana.

Garnki stalowe na płytę indukcyjną

Garnki wykonane ze stali nierdzewnej cieszą się ogromną popularnością. Nic dziwnego bowiem są one nie tylko niezwykle trwałe, ale także odporne na działanie kwasów i łatwe do wyczyszczenia. Ponadto są zdrowe i bezpieczne w użytkowaniu.

Garnki stalowe przeznaczone na indukcję są naczyniami wielowarstwowymi. Ich dno to od 2 do 7 warstw, dzięki czemu gotowanie w nich jest bardzo łatwe i przyjemne, ponieważ dnia nie przywierają do dna i nie przypalają się.

Garnki emaliowane na płytę indukcyjną

Garnki emaliowane są bardzo popularne. Mają one naprawdę wiele zalet. Emalia jest bardzo zdrowa i bezpieczna, ponieważ nie wchodzi w żadne reakcje chemiczne z przygotowywaną żywnością. Ponadto potrawy nie przywierają zbyt łatwo do emalii, a więc nie przypalają się. Garnki emaliowane są także lekkie, co czyni je niezwykle praktycznymi i przyjemnymi w użytkowaniu.

Nie można też zapominać o tym, że garnki pokryte emalią są po prostu przepiękne. Są one dostępne w wielu kolorach i wzorach. Oczywiście możemy je też nabyć w różnych wielkościach oraz kształtach. Z pewnością więc znajdziemy garnki idealnie dopasowane do wystroju naszej kuchni. Oczywiście na indukcję nadają się wyłącznie te ze specjalnym dnem.

Garnki ceramiczne na płytę indukcyjną

Do wyboru mamy różne rodzaje garnków ceramicznych. Do tych najlepszych, ale i najdroższych należą te wykonane w całości z ceramiki. Nieco tańsze, lecz również doskonałej jakości są garnki z ceramiczną powłoką. Nie zapominajmy jednak o tym, że aby działy na indukcji, muszą one mieć metalowe dno.

Ceramika ma naprawdę wiele zalet. Potrawy przygotowywane w ceramicznych garnkach są wyjątkowo smaczne i nie przypalają się podczas gotowania. Można w nich gotować, a nawet smażyć bez tłuszczu, z pewnością są więc doskonałym wyborem dla osób o specjalnych potrzebach dietetycznych lub zdrowotnych.

Niestety tego rodzaju garnki mają jedną wadę- dosyć łatwo je uszkodzić, dlatego podczas gotowania należy zachować ostrożności i na przykład do mieszkania potraw nie używać metalowych akcesoriów, które mogłyby zarysować ceramikę.

Garnki żeliwne na płytę indukcyjną

Garnki wykonane z żeliwa wracają do łask. Od kilku lat cieszą się one coraz większą popularnością. Wynika ona przede wszystkim z ogromnej trwałości tego typu naczyń. Są one w zasadzie nie do zdarcia i z pewnością posłużą nam latami. Gotowanie w żeliwnych garnkach jest bardzo przyjemne, ponieważ żeliwo szybko rozprowadza ciepło i bardzo równomiernie się nagrzewa. Dzięki temu potrawy gotują się wyjątkowo szybko.

Trzeba jednak pamiętać o tym, że garnki z żeliwa nie są też pozbawione wad. Zaliczamy do nich ich wysoką cenę, a także to, że naczynia te są naprawdę bardzo ciężkie. Właśnie ich znaczna masa oraz to, że szybko i bardzo mocno się nagrzewają, sprawia, że nie są one najlepszym wyborem na przykład dla osób starszych, które mogą się oparzyć lub uderzyć takim garnkiem.

Jak wybrać najlepsze garnki na płytę indukcyjną?

Wybór garnków do gotowania na kuchenkach indukcyjnych jest naprawdę bardzo szeroki. Mogą być one różnej jakości i w różnych cenach. Warto kupić takiej jak najlepszej jakości, w których będziemy bezpiecznie i z przyjemnością gotować, a także będą trwałe i łatwe w czyszczeniu.

Wybierając garnki na kuchenkę indukcyjną, zwróćmy uwagę na takie aspekty jak:

  • rodzaj dna garnka – dno garnków przeznaczonych na indukcję ma zawsze więcej niż jedną warstwę. W praktyce im jest ich więcej, tym lepiej. Dno takich naczyń powinno być wykonane z tworzywa ferromagnetycznego. Zwykłe garnki bez takiego dna nie nadają się na indukcję, ponieważ nie będą przewodzić ciepła z płyty indukcyjnej o potrawy.
  • kształt dna – oprócz samej budowy dna garnków bardzo ważny jest również kształt ich dna. Powinno ono być całkowicie płaskie. Jeśli takie nie jest, wówczas płyta indukcyjna może w ogóle nie wykryć obecności garnka i nie zacznie grzać.
  • średnica garnka – nie bez znaczenia jest także to, jaką średnicę ma dno garnka na kuchenkę indukcyjną. Pamiętajmy o tym, że na kuchence indukcyjnej znajdują się pola grzewcze o konkretnych wielkościach. Postarajmy się jak najlepiej dopasować do nich wielkość dna naszych garnków. Jest to ważne, ponieważ, gdy ciepło równomiernie rozkłada się na dnie garnka, gotowanie potrawy przebiega szybciej. Zanim więc wybierzemy się do sklepu po garnki, warto sprawdzić, jakiej wielkości pola grzewcze znajdują się na naszej kuchence. Pamiętajmy też, że niektóre kuchenki wyposażone są w funkcję rozpoznawania wielkości garnka- w tym przypadku nie musimy kupować garnków o konkretnych wymiarach dna.

Jak łatwo sprawdzić, czy garnek będzie się nadawał na kuchenkę indukcyjną? Oczywiście najpewniejszym sposobem jest po prostu poszukanie stosownego opisu producenta na naczyniu. Pamiętajmy, że dno wszystkich garnków przeznaczonych na kuchenki indukcyjne musi być metalowe i musi dać się przyciągać przez magnes. Nie będą się więc nadawać zwykłe garnki emaliowane, ceramiczne, szklane czy aluminiowe bez specjalnego dna.

Często pojawia się też pytanie odwrotne- czy w garnkach indukcyjnych można gotować na zwykłej kuchence? Jest to istotne na przykład, gdy przygotowaną w domu potrawę chcemy zanieść w garnku do rodziny czy przyjaciół i tam podgrzać. Zdecydowanie możemy to zrobić. Garnki indukcyjne są bardzo funkcjonalne i praktyczne. Sprawdzą się nie tylko na płycie indukcyjnej, ale możemy je również wykorzystać podczas gotowania na kuchence gazowej z płomieniem, płycie gazowej bez płomienia czy kuchence elektrycznej.