Żeby w pełni cieszyć się zdrowiem i dobrą odpornością, powinniśmy zadbać przede wszystkim o zdrową dietę. Szczególnie zimą powinniśmy jeść produkty bogate w witaminy, które mogą ochronić nas przed wirusami i infekcjami. I chociaż niektóre z owoców są sezonowe, to wiele z nich jest dostępnych przez cały rok. Dzisiaj powiemy Wam dlaczego powinniśmy jeść owoce i po które z nich najlepiej sięgnąć w okresie zimowym.

Dlaczego powinniśmy jeść owoce?

Chyba nikt nie ma wątpliwości, że owoce i warzywa powinny być podstawą każdej zdrowej diety. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego powinniśmy jeść owoce? Oto odpowiedź. Owoce mają bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Są źródłem wielu witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Część owoców zawiera witaminy, które chronią nas przez wirusami i infekcjami, podnosząc naszą odporność. Dostarczają nam także węglowodanów, które dają siłę do działania. Dodatkowo pozytywnie wpływają na pracę całego naszego organizmu. Oprócz witamin, owoce zawierają błonnik, który dba o prawidłową pracę układu pokarmowego. Jeśli tylko mamy możliwość, powinniśmy sięgać po owoce świeże, a raczej unikać tych mrożonych. Na skutek bardzo niskiej temperatury mogą one tracić niektóre właściwości odżywcze. Dodatkowo owoce są pyszne i mogą nam zastąpić niezdrowe przekąski.

Jakie owoce są najzdrowsze?

Oczywiście po inne owoce sięgniemy zimą, po inne latem. W okresie letnim do najzdrowszych owoców zalicza się między innymi jagody, truskawki i maliny. Jednak w okresie zimowym są one trudno dostępne, a świeże bardzo często kosztują krocie. Więc jakie zimowe owoce są najzdrowsze? Na przykład jabłka, które zawierają witaminę C, dzięki czemu wspierają nasz układ odpornościowy. Są bogate również w błonnik i przeciwutleniacze. Zimą warto również sięgać po cytrusy! Pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, cytryny – każdy z nich to prawdziwa bomba witaminowa. Oprócz dużych ilości witaminy C, dostarczają nam także inne składniki odżywcze. Na przykład grejpfruty są bogate w limonen, który działa przeciwnowotworowo. Dużą ilość witaminy C znajdziemy też w kiwi i ananasie. Ogromnym źródłem witamin i minerałów jest także granat. Zawiera między innymi wapń, cynk, potas, selen i miedź, a także witaminy E, A, B i C.