Kuchenka jest podstawowym elementem wyposażenia każdej kuchni, nawet w przypadku osób, które nie gotują często.

Popularnością cieszą się m.in. płyty gazowe i indukcyjne. Jakie są ich najważniejsze wady i zalety? Które z rozwiązań sprawdzi się najlepiej?

Czym różnią się od siebie płyta indukcyjna i gazowa?

Kuchnia gazowa i indukcyjna to całkowicie inne rozwiązania, które różnią się praktycznie wszystkim. Ich cechą wspólną jest właściwie jedynie estetyczny wygląd. Wśród różnic można wymienić m.in. sposób działania, wydajność, koszty zakupu, montażu, eksploatacji i serwisowania, a także bezpieczeństwo użytkowania. Każda z opcji sprawdzi się w innych przypadkach, dlatego warto poznać ich wady i zalety.

Dlaczego warto zainwestować w płytę indukcyjną do swojej kuchni?

Kuchnia indukcyjna jest rozwiązaniem bardziej nowoczesnym. Odznacza się ona atrakcyjnym wyglądem dzięki gładkiej i równej powierzchni. Jest zamontowana na równi z blatem, dlatego nie rzuca się nadmiernie w oczy i łatwo komponuje się z innymi elementami aranżacji.

Użytkowanie płyty indukcyjnej jest wygodne – każdy garnek czy patelnia będą stały na niej stabilnie. Gwarantuje to również bezpieczeństwo, gdyż przypadkowe potrącenie przedmiotów na kuchence skutkuje najwyżej przesunięciem ich, a nie upadkiem czy przechyleniem się. Zjawisko indukcji elektromagnetycznej zapewnia szybkość gotowania. Jeśli potrawa wykipi, kuchenka automatycznie się wyłączy.

Ta funkcja nie jest dostępna jeszcze we wszystkich urządzeniach, lecz w coraz większej ilości. Również ona wpływa na zwiększenie bezpieczeństwa. Wygodna jest też opcja zatrzymania grzania w przypadku zdjęcia garnka z kuchenki. Wiele osób uważa, że potrawy gotowane na płycie indukcyjnej mają lepszy smak, lecz może to być subiektywne odczucie.

Jakie są wady płyt indukcyjnych?

Żadne rozwiązanie nie jest idealne – wśród głównych wad płyty indukcyjnej można wymienić wysokie miesięczne koszty użytkowania, nawet w przypadku energooszczędnych wariantów. To urządzenie generuje też spore obciążenie sieci. Wykazuje się dosyć małą odpornością na uszkodzenia, może ulec pęknięciu lub całkowitemu stłuczeniu w przypadku upuszczenia ciężkiego przedmiotu.

Wysoki jest także sam koszt zakupu kuchenki. Można napotkać trudności w sytuacji, w której potrzebne jest serwisowanie. Czasami prowadzi to do konieczności wymiany całej płyty. W przypadku tej kuchenki dozwolone jest używanie jedynie określonych naczyń, więc osoby, które wcześniej miały do czynienia z innym typem urządzenia, muszą wymienić cały stary zestaw.

Główne zalety kuchenek gazowych

Koszty eksploatacji płyty gazowej są zdecydowanie niższe niż indukcyjnej. Gaz jest wciąż najtańszym z dostępnych paliw. Niższy jest również koszt zakupu urządzenia.

Odznacza się ono prostą budową, dzięki czemu z ewentualnym serwisowaniem nie powinno być większych problemów. Łatwe jest też przyłączenie kuchni do sieci – niezależnie od tego, czy podłącza się ją do instalacji gazowej, czy butli, montaż nie wiąże się z dodatkowym obciążeniem sieci i koniecznością dostosowania instalacji.

Jakie są podstawowe wady kuchenek gazowych?

Płyta gazowa cechuje się niższym bezpieczeństwem użytkowania niż indukcyjna. Niewielka nieszczelność w instalacji może skutkować ryzykiem wybuchu. Choć wygląd nowoczesnych kuchenek gazowych jest bardziej estetyczny od starszych odpowiedników, urządzenie wciąż może prezentować się nie do końca atrakcyjnie, szczególnie w nowoczesnych wnętrzach.

Uciążliwa może być też niestabilność garnków i patelni stawianych na odstających palnikach. Stwarza to zagrożenie wywrócenia ich i wylania na siebie gorącej zawartości. Problematyczne okazuje się także często czyszczenie kuchenki.

Co lepsze – kuchnia indukcyjna czy gazowa?

Trudno znaleźć jednoznaczną odpowiedź na to pytanie ze względu na różniące się od siebie oczekiwania konkretnych osób. Bezpieczeństwo użytkowania, wygląd i szybkość gotowania potraw przemawiają jednak na korzyść płyty indukcyjnej. Za przewagę kuchenek gazowych można uznać koszty ich zakupu i eksploatacji, choć w przypadku modeli indukcyjnych ceny można postarać się obniżyć wybierając nowoczesne, ergonomiczne warianty.