Coraz więcej ludzi na świecie zaczyna rozumieć, że nasza dieta jest czynnikiem bardzo istotnym dla zdrowia oraz że trzeba ją odpowiednio dobierać do potrzeb organizmu.

Częściej jemy warzywa czy owoce, uważając na tłuszcze czy cukry. Wielu z nas szuka informacji na temat żywienia z powodu tego, że zamierzają zrzucić zbędne kilogramy czy dlatego, że posiadają jakieś choroby. Staramy się i uczymy, lecz niestety, niektóre produkty dalej są dla nas zagadką i w sumie nie wiemy, czy są dla nas zdrowe.

Jajka kurze – czy spożywanie ich jest zdrowe?

Jednym właśnie z takich produktów są jajka kurze. Na świecie istnieje mnóstwo osób, które wręcz kochają dania z jajek lub dania z dodatkiem jajek. Musimy przyznać, że jajka są bardzo smaczne, ale również bardzo popularne. Z powodu ich niskiej ceny i dostępności zawsze posiadamy kurze jajka w lodówce. Jeśli spojrzymy na swój własny jadłospis jesteśmy wstanie określić, że sami często spożywamy jajka. Ale czy spożywanie ich codziennie jest zdrowe?

Zauważmy przecież, że często jemy je np. na śniadanie jako jajka gotowane na kanapce, jako usmażoną jajecznicę, jako jajka na miękko czy omlet. Ponadto jajka są składnikiem takich produktów spożywczych jak makarony czy wypieki, które należą do naszej codziennej diety. Czy więc jedzenie jajek codziennie dobrze wpływa na nasz organizm? Odpowiedź brzmi tak. Obecnie zaleca się nawet spożywanie ich codziennie.

Jajka a poziom cholesterolu we krwi

Jeszcze niedawno twierdzono, że jedzenie jajek za często podnosi cholesterol – obecnie wiemy, że nie jest to prawda. Powinniśmy zwrócić uwagę jak jemy jajka. Często właśnie z zwiększeniem ilości jajek w naszej diecie podnosi się nam cholesterol, lecz nie jest to wina jajek, tylko tego co jemy razem z nimi. Wina zazwyczaj leży po stronie produktów takich jak, majonez, masło, boczek czy ser. Jajka właśnie najczęściej jemy z dodatkiem któregoś z powyżej wymienionych i niezbyt zdrowych produktów i to one są  przez nas nadmiernie spożywane.

Składniki odżywcze w jajkach

Same jajko ma jednak w sobie wiele składników, które świetnie wpływają na nasze zdrowie. Wartość odżywcza jednego jajka to:

  • 75 kcal,
  • 5 g tłuszczu,
  • 6 g białka,
  • 67 mg potasu,
  • 70 g sodu,
  • 210 mg cholesterolu.

Po rozpisaniu wartości odżywczych jajka możemy zauważyć, że nie jest ono kaloryczne, zawartość cholesterolu, która w nim występuje nie jest duża. Jest to duży plus – od jajek nie przytyjemy. Właśnie dlatego, jeśli decydujemy się na dietę są one naszym sprzymierzeńcem. Nie tylko dlatego, że są niskokaloryczne, ale również dlatego, że po zjedzeniu jajka przez długi czas nie jesteśmy głodni, za to towarzyszy nam długie uczucie sytości, przez co nie jemy dodatkowych zbędnych produktów. Dzięki temu nie sięgamy po przekąski, które są bardzo tuczące przez dużą ilość cukrów i tłuszczy w nich zawartych.

Kolejną zaletą jajka kurzego jest to, że jest ono dodatkowo źródłem dużej ilości witamin takich jak: witamina A i witamina D. Ma w sobie również dużą ilość witaminy B12, witaminy K i witaminy E. Dodatkowo kurze jajka zawierają cholinę, czyli składnik, który jest potrzebny naszemu organizmowi podczas procesu metabolizmu. Dzięki temu, że dostarczamy cholinę naszemu organizmowi poprzez jedzenie jajek, nasz metabolizm przebiega sprawniej, przez co nie tyjemy, a przy odpowiednim deficycie kalorycznym możemy nawet szybciej zrzucić zbędne kilogramy.

Dodatkowo jajko posiada w sobie mnóstwo składników mineralnych, czyli związki chemiczne takie jak: potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo, magnez, jod i selen. Nie można zapomnieć również o kwasie pantotenowym, który również wchodzi w skład jajka kurzego. Należy pamiętać, że wszystkie powyżej wymienione substancje są dla nas bardzo zdrowe, lecz nie powinniśmy ich spożywać w nadmiarze, ponieważ z tego powodu też mogą być nieprzyjemne skutki.

Jak już wcześniej wspominałam, należy pilnować co dodajemy do jajek, by nie dostarczyć naszemu organizmowi za dużej ilości soli lub tłuszczu. Ponieważ, wtedy możemy mieć problemy z układem pokarmowym lub poziomem cholesterolu.

Ile można jeść kila jajek dziennie?

Kolejną kwestią jest to, ile jajek zaleca się spożywać. Według naukowców zdrowy człowiek, powinien spożywać od jednego do dwóch jajek dziennie, ponieważ kilka to jest za dużo. Pamiętajmy, nawet zdrowe produkty w dużych ilościach zaczną nam szkodzić, ponieważ co za dużo to nie, zdrowo.  Osoby chore na serce,  z chorobami układu pokarmowego i układu krążenia lub podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi powinny ograniczyć spożycie jajek.

Według lekarzy, naukowców i dietetyków, powinny one spożywać maksymalnie 3 jajka tygodniowo. Ważne jest, że nie powinny z nich całkowicie rezygnować. Dla ich organizmu składniki zawarte w jajku też są bardzo zdrowe, lecz należy je przyjmować w mniejszych dawkach.