Folia termokurczliwa jest powszechnie wykorzystywana w wielu branżach, również w przemyśle spożywczym. Dzięki niej zapewnienie świeżości, estetyki i bezpieczeństwa produktów staje się łatwiejsze. Jest łatwa w wykorzystaniu, niedroga i uniwersalna. Jak dokładnie się ją stosuje i dlaczego jest tak popularna?
Czym jest folia termokurczliwa?
Folia termokurczliwa to specjalny rodzaj tworzywa, które pod wpływem ciepła dopasowuje się do kształtu zabezpieczanego produktu. Wystarczy krótki kontakt z gorącym powietrzem lub parą wodną, aby warstwa folii ściśle otuliła pakowany towar. W efekcie folia termokurczliwa tworzy mocne, estetyczne i higieniczne opakowania, które chronią przed uszkodzeniami, zabrudzeniami i wilgocią.
Technologia ta pozwala zarówno na pakowanie pojedynczych produktów, jak i tworzenie opakowań zbiorczych. Dzięki temu wykorzystuje się ją w wielu gałęziach przemysłu – w tym w przemyśle spożywczym.
Dlaczego branża spożywcza stawia na folię termokurczliwą?
Istnieje wiele powodów, dla których w branży spożywczej folia termokurczliwa cieszy się taką popularnością. Należą do nich:
- skuteczna ochrona przed czynnikami zewnętrznymi – folia jest szczelna, dzięki czemu zabezpiecza produkty przed wilgocią, kurzem i drobnoustrojami;
- przedłużenie świeżości – szczelne opakowanie minimalizuje dostęp powietrza, co spowalnia proces psucia;
- bezpieczny transport – produkt owinięty folią termokurczliwą jest mniej podatny na uszkodzenia mechaniczne;
- wygodne magazynowanie – równomiernie zapakowane i zabezpieczone folią termokurczliwą zestawy (tzw. zgrzewki) zajmują mniej miejsca i łatwiej je układać;
- estetyka – gładka i lśniąca powierzchnia folii pozwala na atrakcyjną prezentację produktów;
- szybkie i precyzyjne pakowanie – dzięki automatycznym lub półautomatycznym zgrzewarkom proces jest prosty, szybki i bezpieczny.
Możliwość zadruku sprawia, że opakowania z folii termokurczliwej stają się jeszcze bardziej atrakcyjne. Ponadto można do niej dodawać rozmaite domieszki, aby nadać jej szczególne właściwości (np. dodatek UV zabezpieczający przed działaniem promieni ultrafioletowych).
Zastosowanie folii termokurczliwej w praktyce
W branży spożywczej folia termokurczliwa ma dziesiątki zastosowań. Tworzy się z niej m.in. opakowania zbiorcze:
- butelek z napojami, sokami czy wodą mineralną,
- słoików z przetworami,
- sypkich produktów spożywczych, takich jak mąka, kasza, cukier,
- wyrobów cukierniczych i piekarniczych,
- przypraw w małych torebkach itp.
Czasami z folii termokurczliwej wykonuje się też opakowania jednostkowe. Sprawdza się ona szczególnie do przedmiotów o nieregularnych kształtach. Jeśli jest dopuszczona do bezpośredniego kontaktu z żywnością, nadaje się do zabezpieczania m.in. warzyw i owoców, wędlin i serów itp.
Jak wybrać odpowiednią folię termokurczliwą?
Wybór odpowiedniej folii termokurczliwej zależy od kilku czynników:
- rodzaj produktu,
- sposób pakowania (ręczne, automatyczne),
- wymogi estetyczne (przejrzysta, kolorowa, z nadrukiem),
- dodatkowe wymagania (np. ochrona przed UV).
Grubość folii należy dobrać do ciężaru i kształtu produktu/towaru. W przypadku branży spożywczej niezwykle ważne jest również bezpieczeństwo. Folia termokurczliwa musi spełniać konieczne normy. Wybierając folię termokurczliwą do pakowania, warto zwrócić się bezpośrednio do jej producenta, najlepiej takiego, który zapewnia doradztwo oraz optymalizację kosztów pakowania bez kompromisów w zakresie jakości.