Gastroskopia to badanie diagnostyczne, które pomaga wykryć wiele chorób. Niestety jego przebieg jest bardzo stresujący dla pacjentów.

Na czym dokładnie polega gastroskopia i jak należy się do niej odpowiednio przygotować. Z pewnością na początek przyda się zwalczenie stresu. Czy są na to metody?

Czym jest gastroskopia?

Duża część ludzi nigdy nie słyszała o takim badaniu jak gastroskopia. Służy ona do diagnostyki różnego rodzaju chorób przełyku, żołądka oraz dwunastnicy. Już w trakcie badania można usunąć polipy czy inne nowotwory występujące w układzie pokarmowym. Najczęściej w trakcie badania pobiera się wycinek tkanek z żołądka, który pozwala na szersze badania.

Przebieg zabiegu niestety nie jest niczym przyjemnym. Na początku lekarz podaje znieczulenie miejscowe. Najczęściej jest to podanie do gardła znieczulenia w sprayu. Następnie należy odpowiednio ułożyć osobę badaną, która przyjmuje pozycję boczną. Osoba wykonująca badanie umieszcza ustnik w okolicach ust pacjenta, aby uniemożliwić zaciskanie szczęk. Następnie wprowadza aparat przez jamę ustną. W trakcie badania najczęściej dochodzi do odruchów wymiotnych, mogą pojawić się wymioty i dużo śliny. Im mniej pacjent się rusza, tym krócej cała procedura potrwa.

Do układu pokarmowego wprowadza się aparat, który wyposażony jest w źródło światła, kamerę oraz narzędzie pozwalające na pobranie wycinka do badania. Osoba wykonująca badanie zawsze stara się, aby trwało w miarę możliwości krótko. Niestety, pacjent powinien wziąć pod uwagę, że czas trwania badania zazwyczaj oscyluje w okolicach 20 minut.

Kiedy warto wykonać gastroskopię?

Gastroskopia pozwala na diagnostykę wielu chorób układu pokarmowego. Badanie zleca lekarz, jeśli ma podejrzenia chorób przełyku, żołądka lub dwunastnicy. Najczęstsze dolegliwości będące wskazaniem do wykonania gastroskopii to:

  • zgaga, odbijanie i niestrawność
  • bóle brzucha
  • wymioty
  • krwawienie z układu pokarmowego
  • problemy z przełykaniem

Osoby, które powinny pomyśleć nad wykonaniem gastroskopii to te, u których doszło do nagłego spadku masy ciała. Gastroskopia wskazana jest również w sytuacji, kiedy u pacjenta występuje podejrzenie celiaki.

Jak przygotować się do gastroskopii?

O przygotowanie do gastroskopii nie trzeba się szczególnie martwić, ponieważ pacjenta zazwyczaj odpowiednio pokieruje lekarz. Badanie wiąże się jednak z dużym stresem i przygotowania mogą być trudne dla całego organizmu. Od czego zacząć?

Bardzo ważne w kwestii badania jest przyjmowanie stałych leków. Niektóre z nich mogą być przeciwwskazaniem do wykonania badania. Jednak większym problemem jest fakt, że fałszują wyniki laboratoryjne z wycinka wątroby. Najczęściej lekarz szuka neutralnych zamienników dla danych substancji lub jeśli to możliwe zaleca odstawienie leków na czas uprzedzający gastroskopię.

Czego nie robić bezpośrednio przed gastroskopią?

Przed badaniem nie należy nic jeść ani pić gęstych płynów przez minimum 6 godzin. W dniu poprzedzającym badanie warto postawić na lekkostrawną dietę, aby czuć się bardziej komfortowo podczas gastroskopii. Nie należy również palić papierosów i żuć gum. Wszystkie te zalecenia mają na celu zwiększenie komfortu pacjenta podczas badania i poprawienie dokładności wyników.

Należy pamiętać, że ważne jest nie tylko przygotowanie się do gastroskopii, ale również prawidłowa dieta po badaniu. Pacjenci zazwyczaj skarżą się na bóle gardła i przełyku, dlatego zaleca się spożywanie posiłków w płynnej postaci. Dobre będzie wprowadzenie diety lekkostrawnej i picie dużej ilości wody, w celu uniknięcia odwodnienia.

Gastroskopia nie należy do przyjemnych badań, jednak jej dokładności nie jest w stanie zastąpić żadne inne badanie, dlatego w razie potrzeby warto ją wykonać mimo trudności.