Wszystko wskazuje na to, że Narendra Modi zostanie premierem Indii po raz kolejny, na co wskazują wyniki sondaży exit poll. Proces wyborczy, który rozpoczął się w połowie kwietnia, był prawdziwym maratonem, w którym prawo do głosowania miało blisko miliard obywateli tego kraju. Triumf Modiego tylko umocniłby jego pozycję jako jednej z najpotężniejszych postaci na arenie światowej, przewodzącej dynamicznie rozwijającej się ekonomii.

Czwórka indyjskich stacji telewizyjnych oraz agencji dokonała sondaży exit poll i ich wyniki wskazują na zdecydowane zwycięstwo Sojuszu Narodowo-Demokratycznego (NDA) pod wodzą Narendry Modiego. W 543-osobowej Lok Sabha, czyli izbie niższej w Indiach, zdobyli oni od 353 do 392 mandatów – informuje „Financial Times”.

Zgromadzone poparcie zapewni Modiemu solidne upoważnienie do sformowania nowego rządu. Oficjalne wyniki mają zostać ogłoszone przez Indyjską Komisję Wyborczą 4 czerwca.

Podczas wyborów najistotniejszą rolę odegrały dwie partie: Indyjska Partia Ludowa (BJP) z premierem Narendrą Modim na czele oraz opozycyjny Indyjski Kongres Narodowy (INC) prowadzony przez Mallikarjuna Khargę i wspierany przez Rahuła Gandhiego.

Podczas ostatnich wyborów parlamentarnych w 2019 roku, BJP zdobyło 303 mandaty. Mając poparcie innych partii w ramach Narodowego Sojuszu Demokratycznego (NDA), ich siła rosła do 352 miejsc.