Pigwa to owoc bardzo smakowity i sycący. Kojarzy się ze zdrową, suszoną przekąską.

Ale czy tylko? Co można smacznego przyrządzić na bazie tego owocu? Jakie przetwory będą idealne, aby utrzymać smak i aromat pigwy na dłużej?

Pigwa a pigwowiec? – to warto wiedzieć

Pigwa pospolita to najstarsza roślina uprawna na świecie. Jest coraz częściej spotykana w polskich ogrodach. To duży, wieloletni krzew, który czasami osiąga kilka metrów wysokości. Jej owoce są jadalne i mają silny aromat. Lekko kwaskowy smak z odrobiną goryczki idealnie współgra z innymi owocami oraz słodkimi daniami.

Warto wspomnieć, że jest często mylona z pigwowcem, którego owoce są mniejsze i przypominają kwaśne jabłuszka. Choć i one są jadalne i świetnie nadają się do przyrządzania przetworów oraz jako dodatek do czerwonych mięs.

Dlaczego pigwa jest zdrowa?

Owoc pigwy ma w swoim składzie szereg składników mineralnych oraz witamin korzystnych dla człowieka. Są to, m.in.:

  • witamina C, B1, B2, B3, B6, B9, A
  • potas
  • magnez
  • żelazo
  • wapń
  • kwas foliowy
  • polifenole
  • pektyny i taniny

Pigwę poleca się na pobudzenie apetytu, przeciwdziałanie biegunkom, wzmocnienie odporności, pomoc przy leczeniu przeziębień.

Działa antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Reguluje pracę układu trawiennego. To tylko wycinek z korzystnych działań tego niewielkiego owocu. Jak widać zdecydowanie warto wprowadzić przetwory i dania z pigwy na stałe do swojego jadłospisu.

Jakie przetwory można przygotować z pigwy?

Mimo, że pigwa może być spożywana na surowo, to jest o wiele chętniej serwowana w postaci przetworzonej. Sam owoc jest dosyć twardy i kwaskowy, więc nie każdemu jego naturalny smak będzie odpowiadał.

Co warto zrobić z owoców pigwy? Jest idealna na przetwory – sok, nalewka, dżem, wino, galaretka, syrop – wszystkie je warto mieć w swojej spiżarni. Zdrowe przepisy na ich przyrządzenie można znaleźć w wielu miejscach.

Sok z pigwy – zdrowe przepisy

Sok otrzymuje się w wyniku zmiażdżenia surowych owoców. Warto zwrócić uwagę, aby pigwy były jak najbardziej dojrzałe, wtedy sok będzie miał również sporo wyczuwalnej w smaku słodyczy. Owoce powinno się umyć, ale nie pozbawiać skórki. Bowiem najcenniejsze składniki znajdują się tuż pod nią. Do wyciśniętego soku można dodać nieco cukru lub miodu. Aby długo cieszyć się jego smakiem należy poddać gotowy płyn pasteryzacji.

Dżem pigwowy

Owoce gotuje się w wodzie, aż całkowicie zmiękną (1 kg około 40 minut). Następnie przeciera przez sito i ponownie stawia na kuchence. Dodaje się ok. 500 g cukru i gotuje jeszcze 30 minut wciąż mieszając masę. Gorący dżem wkłada się do słoików i zamyka. W takiej formie można go przechowywać miesiącami.

Nalewka z pigwy – rozgrzewająca i zdrowa

Umyte, pozbawione gniazd i rozdrobnione owoce zalewa się alkoholem (najlepiej mieszanką 95% i 40%) i pozostawia na około 6 tygodni. Trzeba pamiętać, żeby codziennie wstrząsać naczyniem z owocami i alkoholem, wpływa na lepsze mieszanie się składników.

Porady i pomysły na dania z pigwą

Jak można wykorzystać pigwę i jej przetwory? Oto dwa różne smakowite pomysły, które warto wypróbować w swojej kuchni.

Syrop miodowo pigwowy z prażonymi migdałami i orzechami

Owoce pigwy pokrojone w kostkę gotuje się w wodzie przez ok. 30 minut. Gdy zmiękną należy je zmiksować. Do takiej masy dodaje się miód  do smaku i całość podgrzewa aż do zgęstnienia. Potem wystarczy dodać migdały oraz orzechy i odczekać aż wszystko razem zastygnie. Taką smaczną masę można serwować, np. jako dodatek na kanapkę z kozim serem.

Ciasto z pigwą a’la szarlotka

Mąkę (400 g) łączy się z proszkiem do pieczenia (1/2 łyżeczki), cukrem pudrem (150 g), zimnym masłem (200 g) startym na tarce o dużych oczkach. Do tego wbija się 2 jajka i całość zagniata. Ciasto dzieli się na 2 nierówne części. Mniejszy kawałek wkłada się do zamrażalnika, większym wykłada się spód i boki formy (jak do tarty).

Owoce pigwy (ok.1 kg) należy pokroić w kostkę. W garnku rozgrzewa się masło (2 łyżki), dodaje do niego pokrojone owoce, cynamon (1/2 łyżeczki), imbir (1/3 łyżeczki) oraz wodę (100 ml). Całość dusi do miękkości. Budyń waniliowy (2 opakowania) łączy się z cukrem (8 łyżek) i wodą (350 ml) i dodaje do owocowej masy. Wszystko razem gotuje się aż do zagęszczenia. Potem odstawia do wystygnięcia.

Pigwową masę nakłada się na wcześniej przygotowany spód i przykrywa startym ciastem wyjętym z zamrażalnika. Całość piecze się przez 45 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Jak widać, warto sięgnąć po pigwę. Jest nie tylko źródłem zdrowia, ale też podnosi walory dań.