Brokuły to niezwykle zdrowe warzywa, które warto uwzględnić w swojej codziennej diecie. Mają wiele cennych właściwości i są źródłem witamin oraz minerałów.

Co ważne, są niskokaloryczne i zawierają małą ilość węglowodanów. Chcąc zachować ich dobry smak i korzystne dla organizmu składniki, należy wiedzieć, jak je odpowiednio przyrządzić.

Podstawowe właściwości zdrowotne brokuł

Brokuły zaliczane są do rodziny warzyw krzyżowych, tak samo, jak jarmuż, kalafior, brukselka czy kapusta. Ta grupa roślin zawiera naturalne związki, które powstrzymują rozwój nowotworów, a ponadto wykazują się zdolnością do neutralizowania czynników rakotwórczych.

Są też w stanie zapobiegać wzrostowi oraz rozprzestrzenianiu się komórek rakowych. Do podstawowych właściwości zdrowotnych brokuł zalicza się też ich ochrona przed wrzodami oraz korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego. Brokuły są w stanie przeciwdziałać rozwojowi wrzodów żołądka oraz dwunastnicy, z uwagi na zawartość sulforafanu. Substancja ta wyniszcza bakterie, odpowiedzialne za rozwój wrzodów. Oprócz tego są one bogactwem błonnika i przeciwutleniaczy, które wspierają prawidłowe działanie jelit oraz całego układu pokarmowego.

Główną właściwością zdrowotną tych warzyw jest też walka z nadciśnieniem tętniczym. Brokuły odznaczają się dużą ilością potasu, czyli pierwiastka, który pomaga udrożnić naczynia krwionośne, jak i wspiera wydalanie nadmiaru sodu z organizmu. Te zielone warzywa zawierają również dużą dawkę witaminy C, biorącej udział w produkcji kolagenu, niezbędnego dla zdrowia stawów oraz ścięgien. Mają też w sobie luteinę, witaminę B2 i zeaksantynę, a więc substancje cenne dla zdrowia oczu. Pewne związki bioaktywne i składniki odżywcze znajdujące się w brokułach wspierają też funkcjonowanie mózgu oraz tkanki nerwowej.

Spożywanie tych warzyw pomaga też w kontroli cukru we krwi. Z uwagi na ich niskokaloryczność i sporą zawartość błonnika, dają uczucie sytości i zapobiegają podjadaniu, przez co sprawdzą się doskonale na diecie redukcyjnej.

W jaki sposób ugotować brokuły na parze?

Gotowanie warzyw na parze jest najlepszym możliwym sposobem na ich przyrządzenie. Tak ugotowane mają piękny, wyrazisty zielony kolor, a podstawowe właściwości odżywcze brokuł zostają zachowane. Chcąc je ugotować, wystarczy wlać do garnka, mają ilość wody, po czym włożyć sitko czy też specjalnych wachlarz do tej metody gotowania.

Brokuł musimy podzielić na różyczki i włożyć na sito, kiedy woda zacznie się gotować. Musimy pamiętać, aby nie dotykała ona warzyw. Takie gotowanie na parze trwa ok. 4 minut. Przed tym warto je zahartować przez chwilę w zimnej wodzie.

Gotowanie mrożonych i świeżych warzyw

Aby zachować jak najwięcej podstawowych właściwości zdrowotnych brokuł, można je też ugotować. W przypadku mrożonych warzyw należy je wrzucić do gorącej i osolonej wody, po czym gotować przez 10-15 minut. Długość gotowania zależy też od własnych preferencji, jednak ważne jest to, aby ich nie przegotować.

Straciłyby wówczas swoje składniki odżywcze, konsystencje i soczysty kolor. Jeśli chodzi o świeże warzywa, to w pierwszej kolejności trzeba porozdzielać główkę na małe kawałki, po czym je wymyć. Brokuły wrzucamy do gorącej i osolonej wody z dodatkiem cukru, po czym gotujemy przez 5 minut. Ugotowane warzywa należy włożyć do garnka z zimną wodą, po czym odsączyć.

Smażenie i blanszowanie brokuł

Warzywa te można także smażyć, jednak krótko i z użyciem niskich temperatur. Czas smażenia powinien wynieść co najwyżej 3 minuty, gdyż w przypadku dłuższego poddawania ich wysokiej temperaturze podstawowe właściwości zdrowotne brokuł maleją. Można je też blanszować, czyli zanurzać na kilkadziesiąt sekund w gorącej wodzie, po czym przekładać do garnka z zimną wodą. Blanszowanie należy przeprowadzać w temperaturze do 75 stopni.

Przygotowanie warzyw w kuchence mikrofalowej i piekarniku

Brokuł pokrojony wcześniej na różyczki można też włożyć do specjalnego naczynia i ugotować w kuchence mikrofalowej. Wcześniej należy oblać różyczki niewielką ilością wody, po czym przykryć naczynie folią.

Gotowanie może wynieść od 3 do 5 minut, po jego zakończeniu warzywa należy odstawić na 1-2 minuty. Innym sposobem na ich przygotowanie jest pieczenie w piekarniku, w temperaturze 220 stopni. Brokuły wystarczy ułożyć na blasze i pokropić oliwą z oliwek. Trzeba je też doprawić solą i pieprzem, po czym piec przez ok. 10-12 minut, pamiętając o mieszaniu warzyw.

Znanych jest wiele sposobów na przygotowanie tych warzyw. Brokuły są niezwykle cennym elementem diety człowieka. Główne właściwości zdrowotne brokuł są wyjątkowe i wpływają korzystnie na cały organizm człowieka. Warto je spożywać regularnie, chcąc uchronić się przed różnymi dolegliwościami i chorobami.