Witaminy z grupy B są niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Najlepiej działają, kiedy dostarczane są w komplecie. Każda z nich ma inne działanie i odpowiada za inne funkcje. Powinniśmy dostarczać je do organizmu dzięki zdrowej diecie. Czasami zdarza się jednak, że mimo prawidłowego odżywiania, nasz organizm wciąż odczuwa braki witamin z grupy B. Wtedy warto pomyśleć o suplementacji. Z tego artykułu dowiecie się za co odpowiadają poszczególne witaminy z grupy witamin B. Powiemy Wam również po krótce jakie mają funkcje i co jest ich najlepszym źródłem.

Jakie właściwości mają witaminy z grupy B?

Witaminy z grupy B to grupa ważnych substancji odżywczych, które pełnią kluczowe role w wielu procesach metabolicznych w organizmie. Ich właściwości i źródła są niezwykle istotne dla utrzymania zdrowia i prawidłowej pracy organizmu. Do witamin z grupy B zalicza się przede wszystkim witaminę B1 (tiaminę), B2 (ryboflawinę), B3 (niacynę), B5 (kwas pantotenowy), B6 (pirydoksynę), B7 (biotynę), B9 (kwas foliowy) oraz B12 (kobalaminę). Utrzymane na odpowiednim poziomie, witaminy z grupy B pomagają zwalczyć zmęczenie oraz regulują prawidłową pracę układu odpornościowego. Dodatkowo wspierają pracę mózgu i układu nerwowego. Utrzymują dobrą kondycję włosów i paznokci. Ponadto poprawiają wygląd skóry i wpływają na ogólne samopoczucie.

Jakie są źródła poszczególnych witamin z grupy B

  • Tiamina (B1) – odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i naszego serca. Wspiera także prawidłowy rozwój kośćca. Źródła tiaminy to przede wszystkim pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, orzechy oraz drożdże.
  • Ryboflawina (B2) – pełni ważną funkcję w procesie przemiany materii. Dodatkowo wspiera nasze samopoczucie i zapobiega między innymi depresji. Wspiera układ odpornościowy i wzrok. Najwięcej ryboflawiny znajdziemy w produktach mlecznych, mięsie, rybach, zielonych warzywach i jajkach.
  • Niacyna (B3) – odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie mózgu oraz obwodowego układu nerwowego. Obniża nadmiar cukru w organizmie i zwalcza zły cholesterol. Poprawia ukrwienie. Źródła niacyny to między innymi mięso, ryby, jaja oraz orzechy.
  • Kwas pantotenowy (B5) – redukuje nadmierne zmęczenie. Hamuje procesy przedwczesnego starzenia się. Opóźnia na przykład siwienie włosów. Jest bardzo powszechny w produktach spożywczych, dlatego ciężko o jego niedobór w organizmie.
  • Pirydoksyna (B6) – jest ważna dla zdrowia mózgu oraz układu nerwowego. Ponadto bierze ona udział w przemianie aminokwasów oraz w produkcji czerwonych krwinek. Źródła pirydoksyny to między innymi mięso, ryby, ziemniaki oraz banany.
  • Biotyna (B7) – odpowiada za zdrowie skóry, włosów oraz paznokci. Ponadto bierze ona udział w przemianie glukozy oraz w produkcji hormonów. Źródła biotyny to między innymi jaja, wątróbka, ryby, orzechy oraz warzywa.
  • Kwas foliowy (B9) – jest istotny dla zdrowia kobiet w ciąży oraz dla prawidłowego rozwoju płodu. Ponadto bierze ona udział w produkcji czerwonych krwinek oraz w regeneracji tkanek. Źródła kwasu foliowego to między innymi zielone warzywa, owoce cytrusowe, fasola oraz pełnoziarniste produkty zbożowe.
  • Kobalamina (B12) – odpowiada za zdrowie układu nerwowego oraz uczestniczy w procesie produkcji czerwonych krwinek. Najwięcej kobalaminy znajdziemy w mięsie, rybach, jajkach oraz produktach mlecznych.