Awokado jest „trendy” od, jak się wydaje, zawsze. Millenialni są nawet czasem nazywani „pokoleniem awokado” – taka była popularność tego owocu i wskazanie, że jest on postrzegany jako luksusowy produkt spożywczy.
Czy jednak awokado jest rzeczywiście dobre dla Ciebie? Przyjrzyjmy się korzyściom zdrowotnym awokado, na co zwracać uwagę kupując świeże awokado i jak je przechowywać…
Czy awokado to owoc czy warzywo?
Awokado nie jest warzywem (jak można by przypuszczać), lecz owocem należącym do rodziny wawrzynowatych, obok kuzynów: laurowego, cynamonowego i kamforowego.
Czy awokado jest dla ciebie dobre?
Dzięki wysokiej zawartości tłuszczu awokado zyskało miano „maślanego owocu”, ale nie ma potrzeby unikać tych gruszkowatych cudów. Wręcz przeciwnie, bo awokado bogate jest w tłuszcze nienasycone, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm.
Awokado szczególnie poleca się osobom z wysokim cholesterolem, ponieważ ten owoc spożywany w stanie idealnie dojrzałym, może zdecydowanie przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu. Awokado to również bardzo niska zawartość cukru. Na dodatek ten owoc dostarcza mnóstwo niezbędnych witamin i minerałów, takich jak A, B, C i E, K, potas, wapń i żelazo.
Korzyści zdrowotne awokado w diecie
Regularne jedzenie awokado może mieć naprawdę szeroki zakres korzyści dla zdrowia. Uważa się, że je kwasy tłuszczowe w awokado wspierają wchłanianie innych korzystnych przeciwutleniaczy rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak beta-karoten, który może pomóc zmniejszyć ryzyko rozwoju wielu śmiertelnych chorób.
Krajowe Służby Zdrowia rekomendują jedzenie pół awokado na dzień. W takiej porcji jest około 25% dziennego zapotrzebowania na witaminę K (niezbędna dla zdrowych kości). Dodatkowo, najnowsze badania nad właściwościami awokado wskazują, że zawarte w nim fitochemikalia mogą hamować wzrost komórek nowotworowych, a także pobudzać i wzmacniać komórki limfocytów, które odpowiadają za układ odpornościowy człowieka.
Nie wszystkie awokado są takie same
Podobnie jak w przypadku wielu owoców i warzyw, awokado prezentuje się w różnych rodzajach, które różnią się wyglądem, jędrnością i smakiem. Najbardziej znane odmiany to awokado „Fuerte” i „Hass”, a oto krótkie wyjaśnienie ich różnic:
Awokado Hass
- są małe i owalne
- ma bogaty i orzechowy smak
- ma grubą, purpurowo-czarną skórkę i nierówną teksturę
Awokado Fuerte
- ma kształt gruszki i szyjkę
- ma łagodny, kremowy smak
- ma gładką, zieloną skórkę
Kiedy awokado jest dobre do spożycia? Kiedy jest przejrzałe?
Każdy, kto kiedykolwiek kupił awokado, zastanawiał się, jak rozpoznać, czy jest ono świeże i dojrzałe. Nie ma jednej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ wszystko zależy od odmiany. Na przykład, jeśli zdecydujesz się na zakup awokado Hass, pamiętaj o tym, że w miarę dojrzewania to awokado zmienia się z zielonego w czarne; dojrzały owoc lekko się ugina przy delikatnym naciśnięciu; a jeśli awokado jest pomarszczone, jest przejrzałe.
Kolejna wskazówka: lepiej nie kupować awokado Hass, które jest już czarne, bo nie wiadomo, jak długo ma taki kolor i może być już przejrzałe. W przeciwieństwie do Hass, dojrzałość awokado Fuerte można stwierdzić po prostu patrząc na nie. Gdy tylko na zielonej skórce pojawią się czarne obszary, owoc jest zepsuty i nie nadaje się już do spożycia.
Jak sprawdzić czy inne odmiany awokado są dojrzałe?
Oprócz tych dwóch znanych odmian dostępne są również, szczególnie w Europie Środkowej, następujące odmiany: Bacon, Ettinger, Pinkerton, Reed i Ryan.
Do wszystkich tych mniej znanych odmian stosuje się ten sam test dojrzałości: Podnieś awokado i jeśli lekko ustępuje przy delikatnym naciśnięciu, jest gotowe do jedzenia. Wszystkie te odmiany, dojrzałe lub niedojrzałe, mają zieloną skórkę.
Ile kalorii znajduje się w awokado?
75g awokado Hass lub Fuerte bez skórki lub pestki zawiera nieco ponad 140kcal.
Jak przechowywać świeże awokado?
Jeśli awokado nie jest jeszcze dojrzałe, można je przechowywać, nie schłodzone, w temperaturze pokojowej, co będzie sprzyjać procesowi dojrzewania. Jak tylko awokado będzie dojrzałe, umieść je w lodówce, gdzie pozostanie świeże do 12 dni.
Awokado należy wyjąć z lodówki około godziny przed tym, jak będzie potrzebne, ponieważ łatwiej będzie je przygotować. Jeśli nie chcesz wykorzystać całego awokado na raz, zostaw pestkę w drugiej połówce i skrop ją odrobiną soku z cytryny, aby zapobiec powstaniu nieładnych brązowych plam. Przykryj połówkę awokado folią spożywczą, włóż ją z powrotem do lodówki i upewnij się, że wykorzystasz ją bez zbędnej zwłoki.
Wartości odżywcze awokado – nie zapomnij o pestce
Pestki (nasiona) awokado zazwyczaj nie poświęca się zbyt wiele uwagi; większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, że pod względem odżywczym mają one wiele do zaoferowania i że można je łatwo wykorzystać kulinarnie. Sprawdź poniższe pomysły i zainspiruj się:
- Zetrzyj małą pestkę awokado do musli, sałatek lub smoothies itp. Jej bogactwo składników odżywczych, przeciwutleniaczy i witamin może pomóc wzmocnić układ odpornościowy.
- Zetrzyj pestkę i dodaj do niej gorącej wody, aby przygotować wspaniałą herbatę, która może pomóc w spalaniu tłuszczu – uważa się, że składniki aktywne i aminokwasy zawarte w pestce stymulują metabolizm.
- Jeśli chcesz potencjalnie pobudzić swoją skórę lub włosy, wymieszaj trochę sproszkowanego kamienia z wodą, aby uzyskać pastę. Nałóż pastę bezpośrednio na skórę lub wymieszaj ją z olejem kokosowym, aby stworzyć głęboką odżywkę do włosów.